Jom Singgah Sini =)

Monday, 10 March 2014

[Hebat] Rolls Royce Rancang Untuk Bina Armada Kapal Kargo Tanpa Pemandu =D

Kenderaan Tanpa Pemandu atau lebih dikenali sebagai UAV (Unmanned Aerial Vehicle) lazimnya sering dikaitkan dengan pesawat dron tentera..Kini, dengan teknologi sedia ada, pihak Rolls Royce sedang merancang untuk membina sebuah armada kapal kargo yang akan dikendalikan sepenuhnya tanpa kawalan seorang manusia di dalam kapal..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni..

Seperti yang kita tahu, pesawat drone secara perlahan-lahan sedang mengambil alih ruang udara dengan versi pesawat tentera dan komersial yang fungsinya yang tersendiri. Pihak Rolls-Royce juga sedang merancang untuk membina dan memperkenalkan armada kapal kargo drone tanpa serorang krew kapal di atasnya.

Projek industri perkapalan yang dijangka menelan kos sebanyak US$375 bilion ini akan bertanggungjawab dalam merevolusikan 90 peratus jalan perdagangan dunia dan dikawal selia sepenuhnya dengan menggunakan dek maya yang dibnagunkan di Norway. Kapal-kapal kargo ini akan membolehkan kapten-kapten kapal memberikan arahan walau kapal tersebut berada di mana sahaja di seluruh dunia dengan cara yang lebih selamat, murah dan mesra alam.

Pihak Rolls Royce juga telah mula mereka bentuk kapal kargo dron mereka bagi membawa muatan ke serata dunia. Kamera juga akan diletakkan pada kapal-kapal berkenaan bagi memberikan pandangan 360 darjah persekitaran keseluruhan kapal yang kemudiannya akan disiarkan secara langsung kepada operator dek maya yang terletak di Norway. Para operator (kapten) akan dapat mengawal dan mengemudi kapa di bawah arahan mereka ke destinasi yang ditetapkan.

Rolls Royce juga dilihat optimistik mengenai pendekatan baru mereka untuk memodenkan salah satu industri yang tertua di dunia. Mereka berharap untuk mempunyai kapal-kapal ini dalam masa 10 tahun akan datang dan telah mula menyesuaikan kapal kargo mereka dengan kamera tercanggih yang ada.Video:


p/s: Mungkin suatu hari nanti teknologi drone akan mengambil alih setiap industri pada masa akan datang..Siapa tahu kan?

* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...