Jom Singgah Sini =)

Monday, 10 March 2014

[Info Kesihatan] Jangan Dikupas Kulit Epal..Kenapa?

Bagi penggemar buah-buahan import seperti epal, kita mungkin sudah terbiasa mengupas kulit epal sebelum menjadikan buah-buahan ini sebagai pencuci mulut kerana alasannya ia sukar dicerna atau kerana kulitnya tebal dan liat..Bagi anda yang tidak tahu, kulit epal sebenarnya mengandungi separuh nutrien daripada isi buahnya..Kalau nak tahu khasiat yang terkandung di dalam kulit epal ni, meh usha kat bawah..


Kulit epal kaya serat 

Sebiji epal berukuran sedang mengandungi 4.4 gram serat. Namun jika dimakan tanpa kulit, anda hanya mendapatkan 2.1 gram serat, kurang dari jumlah harian yang disarankan iaitu 3 gram. 

Kulit epal kaya vitamin 

Makan sebiji epal berserta kulitnya memberi anda 8.4 miligram vitamin C dan 98 IU vitamin A. Sedangkan jika kulitnya dikupas, epal hanya akan mengandungi 6.4 miligram vitamin C dan 61 IU vitamin A. Sementara, keperluan vitamin C harian yang disarankankan adalah sekitar 75 mg untuk wanita dan 90 mg untuk lelaki yang tidak merokok, serta 110mg untuk lelaki perokok. 

Kulit epal mengurangkan masalah pernafasan 

Kandungan antioksidan jenis quercetin pada kulit epall, terbukti baik untuk kesihatan paru-paru. Hasil kajian, mereka yang rutin makan lima biji atau lebih epal seminggu, memiliki fungsi pernafasan yang lebih baik. 

Zat quercetin juga melindungi memori anda. Antioksidan ini membantu melawan kerosakan jaringan pada otak yang berkait dengan penyakit Alzheimer dan masalah degeneratif lainnya, menurut satu kajian pada 2004. 

Makan epal dengan kulitnya membantu mencegah penyakit kanser 

Satu kajian dari Cornell University pada tahun 2007 menunjukkan, zat triterpenoid dalam kulit epal membantu menghalang pertumbuhan sel-sel kanser usus dan sel-sel kanser payudara. 

Epal baik bagi penggemar diet sihat 

Kulit epal juga mengandungi asid ursolat yang meningkatkan fungsi otot dalam membakar kalori serta menurunkan risiko obesiti, menurut kajian tahun 2012.

Sumber: OrangMuo

p/s: Betul la kata orang putih, "An apple a day, keep the doctor away" =D


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...