Jom Singgah Sini =)

Monday, 27 January 2014

[Fakta] Khidmat Mengepos Kanak-Kanak Pernah Dibenarkan Pada Tahun 1913 =D

Khidmat menghantar surat merupakan perkhidmatan yang sangat penting pada suatu ketika dahulu iaitu sebelum wujudnya sistem pengantaraan elektronik seperti telefon bimbit, SMS dan e-mail..Namun, tahukah anda bahawa khidmat mengepos kanak-kanak pernah dibenarkan pada suatu ketika dahulu? Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni..


Apabila khidmat menghantar bungkusan domestik diperkenalkan di Amerika Syarikat pada tahun 1913, rakyat Amerika akhirnya dapat menghantar barangan mereka di seluruh negara pada harga yang berpatutan.

Pada awalnya, sesetengah daripada mereka memilih untuk menyalahgunakan perkhidmatan baru ini. Sekurang-kurangnya, seramai dua orang telah berjaya menghantar kanak-kanak ini dengan bantuan setem menggunakan perkhidmatan pos ini sebelum ia berjaya dikesan oleh Ketua Jabatan Pos yang akhirnya mengeluarkan peraturan baru mengharamkan amalan ini.

Muzium Pos Negara di Amerika Syarikat masih lagi menyimpan gambar yang dianggap lucu ini untuk dipamerkan sebagai tatapan masyarakat hari ini mengenai pahit maung sistem perkhidmatan pos barangan pada masa itu.


p/s: Macam-macam..Hehehe..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...