Jom Singgah Sini =)

Wednesday, 24 October 2012

[Video]: Guru Tadika Tampar Murid 120 Kali Dalam Masa 30 Minit *0*

Seperti yang kita sedia maklum, tugas guru penting dalam mendidik para pelajar untuk menjadi manusia yang berguna suatu masa nanti..Namun, bagaimana sekiranya tanggungjawab yang diberikan untuk mendidik disalahguna untuk mendera pelajar? Itu lah situasi yang berlaku di sebuah pra-sekolah di China..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh baca kat bawah ni..BEIJING: Seorang guru prasekolah didapati mendera muridnya dengan menampar serta menendang mereka berkali-kali.

Perbuatan kejam itu terbongkar selepas aksi guru terbabit dirakam kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di sebuah pusat pendidikan di Taiyuan, utara Shanxi.

Melalui rakaman video selama 30 minit itu, guru terbabit dilihat menampar empat muridnya lebih 120 kali apabila mereka gagal menjawab soalan diberi.

Insiden itu disiasat selepas seorang daripada bapa murid terbabit - cuma dikenali sebagai Han kehairanan apabila muka anak perempuannya merah dan bengkak.

Media semalam melaporkan, Han pergi bertemu pentadbiran prasekolah berkenaan dan menuntut untuk melihat rakaman CCTV di situ.

Menurut Han, melalui rakaman berkenaan, dia melihat anaknya serta tiga kanak-kanak lain menjadi mangsa dera seorang guru.

“Dalam tempoh setengah jam, guru wanita terbabit menampar anak saya 43 kali, selain menendangnya dua kali,” katanya.

Mengenai tiga kanak-kanak lain, Han berkata, mereka masing-masing ditampar 43, 27 dan 10 kali dalam tempoh sama.

“Wanita itu tidak sepatutnya menjadi guru. Dia bukan manusia, tetapi jembalang!” katanya.

Menurut Han, bukan sekali anak perempuannya pulang dengan muka merah dan membengkak tetapi menyangka ia disebabkan kecederaan ketika bermain.

Melalui rakaman itu, Han berkata, guru matematik terbabit meminta anaknya mencampurkan dua angka lebih daripada 10.

Apabila anaknya mengaku tidak tahu, guru terbabit menamparnya. Sementara itu, media China melaporkan, guru wanita itu kini dipecat dari sekolah berkenaan. - DM


Video:

Sumber: DuniaCarcaMarba

p/s: Cikgu ni ada tekanan perasaan ke sampai sampai budak-budak jadi mangsa? =,='

* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...