Jom Singgah Sini =)

Tuesday, 3 April 2012

Berlian Merah Muda (Pink) Ditemui Di Australia *0*

Seperti yang kita tahu, berlian merupakan salah satu batuan galian yang paling berharga selepas emas..Namun, berlainan dengan berlian yang sering ditemui misalnya, berlian yang berwarna merah muda atau pink yang baru-baru ini telah ditemui si sebuah lombong berlian di Australia, telah diisytiharkan sebagai berlian yang paling mahal di dunia dan jarang-jarang ditemui..Kalau nak tahu dengan lebih lanjut, meh baca kat bawah ni =DBerlian berwarna merah muda yang baru-baru ini telah ditemui di Kota Rio Tinto, Australia diisyhtiharkan sebagai salah satu permata yang paling berharga di dunia.  


Perusahaan perlombongan Argyle yang terletak di wilayah Kimberly, menghasilkan 90 peratus berlian merah muda yang ada di dunia dan mengesahkan penemuan terbaru itu merupakan perkara yang belum pernah terjadi sebelum itu.


Berlian yang diberi nama Argyle Pink Jubilee sebesar 12.76 karat ini, dianggarkan boleh dijual dengan harga puluhan juta poundsterling. Tidak menutup kemungkinan pula, berlian itu juga mungkin akan dilelong.


"Ini adalah berlian yang belum pernah ditemui sebelum ini, selama tempoh 26 tahun perusahaan Argyle menggali lombong itu. Kami mungkin tidak akan melihat berlian seperti ini lagi," ujar Pengurus Argyle Pink Diamonds, Josephine Johnson, seperti yang dikutip Daily Mail, Rabu (23/2/2012).


Berlian berwarna merah muda sebelum ini pernah diperkenalkan dalam filem The Pink Panther. Filem ini menceritakan tentang sebuah permata yang bentuknya hampir menyerupai seekor kumbang apabila dilihat dengan cara tertentu. Batu permata itu juga akan diproses terlebih dahulu sebelum dijual.


Beberapa orang juga ada mengatakan bahawa penemuan batu permata merah muda itu akan memberi nasib yang baik kepada mereka yang memilikinya.


Batu permata berwana merah muda itu berjaya dijual dengan harga GBP29 juta (RM203 juta) kepada seorang lelaki. Lelaki yang mempunyai nama jolokan "Raja Bling" itu mengesahkan, berlian merah muda tersebut dibeli untuk kegunaan dirinya sendiri, lelaki itu juga menyebut berliannya dengan sebutan "The Pink Graff."


p/s: Makin susah nak jumpa, makin tinggi harga dia..Itu la keistimewaan berlian (^_^)


* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang!  *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...