Jom Singgah Sini =)

Saturday, 3 March 2012

[Video]: Rekod Kapal Terbang Kertas Berjaya Dipecahkan..

Mesti korang pernah main kan kapal terbang kertas masa kecik-kecik dulu? Pernah terbang jauh tak kapal terbang kertas korang tu? Haaa, kalau tak pernah, itu dah tak jadi masalah, sebab dah ada sorang mamat ni dah pecahkan rekod terbang kapal terbang kertas ni..Kalau nak tahu siapa dia, mai baca kat bawah ni..

Seorang pemain American Football telah berjaya memecahkan rekod dunia untuk jarak terjauh melayangkan sebuah kapal terbang kertas. Lelaki tersebut, Joe Ayoob, berasal dari San Rafael, California, telah berjaya membenamkan rekod dunia lama dengan melayangkan kapal terbang kertas sejauh 226 kaki 10 inci, atau kira-kira 68.9 meter, lebih jauh 20 kaki (6 meter) dari rekod sebelumnya. Kapal terbang kertas tersebut adalah hasil rancangan John Collins dan diperbuat daripada kertas A4 dan sejumlah kecil pita pelekat.


Dalam sebuah rakaman video, menunjukkan Ayoob yang berusia 27 tahun itu melayangkan kapal terbang kertas tersebut di dalam hangar di McClellan Air Force Base dekat Sacramento, California. Apa yang membuat para penonton menahan nafas ketika itu adalah semasa kapal terbang kertas tersebut dilemparkan dan kemudiannya diakhiri dengan kegembiraan semasa kapal terbang itu berjaya jatuh melepasi garisan yang disediakan.


Sebaik sahaja setelah berjaya memastikan rekod dunia tersebut, Ayoob terus memeluk sahabatnya dan John Collins serta para penontong yang meraikan kejayaannya dengan penuh kegembiraan. “Sewaktu kecil saya suka membuat kapal terbang kertas dan melayangkannya sepanjang perjalanan apabila pulang dari sekolah,”ucapnya kepada ESPN, sambil mengatakan bahawa dirinya sangat gembira di atas rekodnya itu..


p/s: berapa banyak kapal terbang kertas la yang dia dah buat gamaknya bagi menjayakan rekod dunia dia tu..Hehehehe..


* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...