Jom Singgah Sini =)

Saturday, 17 March 2012

Hebat! Terjun Daripada Angkasa Lepas..

Erkkk..Mesti korang terfikir kan, macam mana rupa kalau terjun dari angkasa lepas tu? Selalunya, kalau sukan skydiving ni, bukannya boleh terbang tinggi-tinggi sangat dan ada had ketinggian yang dibenarkan..Tapi, sekarang itu dah tak jadi masalah, sebab baru-baru ni dah ada yang boleh skydiving dari paras yang jauh lebih tinggi..Kalau nak tahu ceritanya, meh baca kat bawah ni..

Pada 15 Mac 2012, seorang lelaki, Felix Baumgartner, berbangsa Austria telah melakukan penerjunan udara daripada sebuah kapsul angkasa lepas pada ketinggian yang dianggarkan 71,580 kaki bagi menjayakan projek 'Red Bull Stratos' yang pada masa kini sedang giat menjalankan peringkat penerbangan bermanusia di New Mexico.

Lelaki yang berusia 42 tahun tersebut menaiki kapsul angkasa lepas yang di ikat bersama dengan belon helium gergasi. Matlamat projek 'Red Bull Stratos' ini adalah untuk melihat sama ada Felix Baumgartner dapat memecahkan rekod terjunan gaya bebas daripada ketinggian 120,000 kaki di mana beliau mungkin berpotensi untuk menjadi manusia pertama yang boleh mecapai kelajuan supersonik tanpa bantuan kenderaan lain..
p/s: Huishhh..kalau aku, sebelum sampai bawah dah pengsan dah..Gayat siottt =,='


* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...