Jom Singgah Sini =)

Thursday, 24 November 2011

Pesta Sembelih Ikan Paus..

Ikan paus boleh di makan ke? Bukan apa, selama ni kalau orang tangkap ikan paus, diorang sekadar tangkap untuk tujuan penyelidikan je..Mana la nak tahu ikan paus ni boleh makan ke tak (ada spesies yang boleh makan kot)..Tapi korang jangan terkejut pulak, sebab dekat Kepulauan Faroe, Denmark, masyarakat diorang makan daging ikan paus ni..Siap buat penyembelihan beramai-ramai lagi..Kalau nak tahu cerita dengan lebih lanjut, meh baca kat bawah ni..

Bandar Torshavn, Denmark - Penduduk di Kepulauan Faroe, Denmark menangkap dan memotong daging ikan paus pilot dekat sini semalam.

Pada setiap tahun, penduduk di Kepulauan Faroe makan daging ikan paus pilot.

Penduduk di kepulauan itu merupakan keturunan Viking yang merupakan penduduk di Scadinavia yang terkenal sebagai pahlawan, peneroka, lanun dan pedagang pada abad ke-8 hingga pertengahan abad ke-11 Masihi. Ikan paus pilot merupakan diet penduduk di kepulauan itu sejak 1,000 tahun lalu.

Penduduk itu akan memerangkap haiwan berkenaan ke sebuah teluk dan membunuh haiwan tersebut.

Acara membunuh ikan paus itu dikenali sebagai Grindadrap dan daging haiwan tersebut tidak boleh dijual sebaliknya ia diagihkan dalam kalangan penduduk. - Agensi.


Amacam? Agak-agak korang teringin tak nak makan ikan paus pilot ni? =D

p/s: makan ikat "jaket" pun aku tak lalu, ini kan pulak ikan paus =,='

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...