Jom Singgah Sini =)

Wednesday, 21 August 2013

[Panas] 10 Syarikat Amerika Yang Mendapat Untung Dari Tindakan Tentera Mesir *0*

Dasar Amerika Syarikat berkaitan krisis di Mesir boleh dikatakan ironis..Di satu sisi, pentadbiran Obama meminta agar penguasa sementara Mesir untuk menghentikan keganasan terhadap penunjuk perasaan..Tetapi, di sisi yang lain negera Pak Cik Sam itu terus menyuntik bantuan sebanyak 1.3 bilion dolar AS setiap tahun untuk Tentera Mesir. 

Padahal dunia sudah pun tahu, Tentera Mesir telah membantai rakyatnya yang sedang memperjuangkan demokrasi..Selama beberapa dekad, Tentera Mesir telah menjadi salah satu penerima bantuan terbesar dari Amerika Syarikat..Menurut laman theglobalpost, bantuan tahunan yang dihulurkan AS itu kemudian dibelanjakan untuk membeli senjata dari syarikat-syarikat milik Amerika Syarikat (AS) sendiri..Nak tahu senarai syarikat tersebut, meh usha kat bawah ni..


1. Lockheed Martin 
Nilai kontraknya mencapai 259 juta dolar AS. Pada 2010, Lockheed Martin menyediakan 20 unit pesawat F-16 untuk Tentera Mesir.

2. DRS Technologies 
Nilai kontraknya dengan Tentera Mesir mencapai 65.7 juta dolar AS. 

3. L-3 Communication Ocean Systems 
Nilai kontraknya mencapai 31.3 juta dolar AS. L3 Communications membekalkan sistem sonar dan peralatan ketenteraan ke Mesir. 

4. Deloitte Consulting 
Deloitte memenangi kontrak sebanyak 28.1 juta dolar AS untuk menyediakan perancangan dan sokongan program pesawat Mesir. 

5. Boeing 
Boeing mendapatkan kontrak bernilai 22.5 juta dolar pada 2010 dari Mesir, Syarikat itu menyediakan 10 helikopter Apache. 

6. Raytheon 
Mendapatkan kontrak sebanyak 31.6 juta dolar AS untuk menyokong sistem peluru berpandu Hawk milik Mesir. 

7. AgustaWestland 
Mendapat kontrak 17.3 juta dolar dari Tentera Mesir. 

8. US Motor Works 
Pada 2009, mendapat kontrak bernilai 14.5 juta dolar AS untuk menyediakan mesin dan suku cadang dari Pihak Berkuasa Persenjataan Mesir. 

9. Goodrich Corp. 
Tentera Udara AS dan Goodrich memenangi kontrak 10.8 juta dolar AS untuk mengedarkan reconnaissance systems bagi pesawat jet F-16 milik AU Mesir. 

10. Columbia Group 
Columbia Group mendapat kontrak 10.6 juta dolar dari Tentera Laut Mesir.

Sumber: PeribadiRasullulah

p/s: Krisis di Mesir umpama lubuk keuntungan bagi pihak Amerika Syarikat..Sah la, mereka la pemusnah demokrasi yang berlindung di sebalik nama demokrasi..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...