Jom Singgah Sini =)

Sunday, 10 March 2013

[Gambar] Jacob's Ladder: Tangga Paling Curam Di Dunia *0*

Bagi kebanyakkan orang, perbuatan menaiki tangga mungkin menjadi perkara yang paling malas untuk dilakukan memandangkan kini mereka boleh menjimatkan masa dengan menggunakan lif..Tetapi, di sebuah tempat yang dikenali sebagai Jamestown, untuk menuju ke sebuah tempat ini, tiada lif disediakan dan anda terpaksa menaiki tangga tercuram di dunia untuk menuju ke atas..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni..


Pada tahun 1829, Saint Helena Railway Company telah membina sebuah laluan untuk kereta kabel di Saint Helena. Ia bertujuan untuk mengangkut bekalan dari pelabuhan dan pusat bandar bandar Jamestown ke puncak Ladder Hill Fort.

Ia kemudiannya telah diubah dan dibina sebagai sebuah tangga yang panjang dan curam oleh Jurutera Diraja pada tahun 1871 yang kini dikenali sebagai Jacob's Ladder. Ia telah direka dan disenaraikan sebagai binaan Gred 1.

Tangga itu kini masih boleh digunakan untuk memanjat ke Ladder Hill, di mana sebuah kawasan pinggir bandar dikenali sebagai Half Tree Hollow telah dibangunkan. Tangga ini terdiri daripada 699 anak tangga dan setinggi 183 meter (600 kaki).

Tangga ini juga telah menjadi kawasan yang sering dikunjungi para pelancong dari luar negara.


p/s: Mau setengah jalan naik dah semput..Hehehe..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...