Jom Singgah Sini =)

Wednesday, 3 October 2012

Majlis Perubatan Gantung Keanggotaan 4 Doktor, Termasuk Dr. Rozmey..

Siapa yang tak kenal dengan Dr. Rozmey ni kan? Salah seorang usahawan Melayu yang terkenal dalam perniagaan produk-produk makanan kesihatan..Namun, disebabkan formula mengurangkan berat badan yang dicipta nya itu, beliau terpaksa berhadapan dengan hukuman dari pihak Majlis Perubatan Malaysia yang menggantung keanggotaannya sebagai seorang doktor..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh baca kat bawah ni..


KUALA LUMPUR - Majlis Perubatan Malaysia (MMC) mengantung keanggotaan pengeluar formula menurunkan berat badan Datuk Dr Che Rozmey Che Din selama dua tahun selepas mendapati beliau melanggar Kod Etika Profesional di bawah Akta Perubatan 1971. 

Presiden MMC Datuk Seri Dr Hasan Abdul Rahman, yang juga Ketua Pengarah nKesihatan berkata, inkuiri pada 16 Januari lepas mendapati Dr Rozmey bersalah atas pertuduhan terlibat dalam penjualan bahan didakwa mampu menurunkan berat badan, membungkus serta menyimpan bahan berkenaan, yang melanggar Seksyen 3.4 kod itu. 

Dr Rozmey juga didapati bersalah mengiklan diri sendiri, sama ada secara langsung atau tidak langsung, bagi tujuan mempromosi kelebihan sendiri serta membabitkan diri dengan perusahaan komersial yang melanggar Bahagian 4.1 dan 3.4 Kod Etika Profesional. 

Dr Rozmey tidak menggunakan haknya untuk merayu ke Mahkamah Tinggi seperti yang diperuntuk oleh Akta Perubatan 1971, dan hukuman itu berkuat kuasa dari 14 Mac 2012 hingga 14 Mac 2014, kata Dr Hasan dalam satu kenyataan semalam. 

Beliau berkata, pengamal perubatan lain yang didapati bersalah mengabaikan tanggungjawab profesional ialah Dr Balayegaran MS (digantung setahun), Dr Chow Chong Chek (diberi amaran), Dr Ng Ah See (diberi amaran), Dr Roland Masing (digantung enam bulan), Dr N.M. Ananda Murthy (diberi amaran), Dr Chew Yoong Fong (diberi amaran) dan Dr Rajendra a/l Nadason (digantung dua tahun). - Bernama


Sumber: MalaysiaSensasi

p/s: Sementara kena gantung ni, boleh la plan apa filem nak buat..Untung-untung, boleh kaut RM40 juta lagi..Hehehe =D


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...