Jom Singgah Sini =)

Tuesday, 21 August 2012

[Fakta]: 7 Produk Amerika Yang Bukan Berasal Daripada Amerika =D

Ramai yang menyangka bahawa sesetengah produk-produk yang berada di Amerika Syarikat itu diperbuat dan berasal daripada Amerika Syarikat sendiri..Namun, tanggapan tersebut ternyata salah kerana terdapat 7 produk yang menjadi asas kebanggaan negara terbesar di dunia itu bukan berasal dari sana, malah berasal dari suatu tempat yang lain..Nak tahu apa dia produk-produk tu, meh usha kat bawah ni..

1. Bendera Amerika.

Menurut laporan daripada Persatuan Pengilang Bendera Amerika, mereka telah mengimport bendera Amerika yang bernilai USD$22 juta daripada tahun 2005 hingga 2009. Majoriti pengilang bendera ini adalah daripada China. Pada tahun 2001, mereka telah mengimport bendera Amerika yang berjumlah USD$51.7 juta termasuk USD$34.8 juta dalam bulan Oktober sahaja.

2. Bola Lisut 

Lebih 80% pengeluaran bola lisut yang menjadi sukan kegemaran warga Amerika Syarikat berasal dari China dan setiap bola lisut yang digunakan dalam kejohanan Major League Baseball dibuat oleh sebuah kilang yang terletak di Costa Rica. Tambahan pula, setiap bola lisut tersebut dibuat menggunakan tangan dan bukan mesin.

3. Hot Dogs.

Hot dogs sebenarnya berasal daripada Jerman dan asal-usulnya melibatkan golongan imigran daripada negara Jerman itu sendiri. Menurut fakta, hidangan sosej yang dihimpit dengan roti panjang ini telah wujud di Jerman sejak abad ke-13 lagi. Pada zaman tersebut, ramai yang berpendapat bahawa daging sosej yang digunakan itu diperbuat daripada daging anjing berdasarkan nama yang digunakan iaitu 'hot dogs'. 

4. Kereta Amerika.

Ramai yang menyangka bahawa kereta yang berjenama Ford, GM, dan Chrysler merupakan produk sejati Amerika namun ia terbukti salah kerana model domestiknya diperbuat dari Kanada dan Mexico. Tambahan pula, walaupun kebanyakkan kereta tersebut dibuat di Amerika namun, alat ganti dan aksesorinya dibuat dari luar Amerika Syarikat.

5. Anak Patung.

Anda sangka anak patung yang berharga USD$100 ke atas dan bernama "American Girl" dibuat 100% di Amerika? Anda salah, kerana semenjak tahun 1980an, anak patung ini telah dibuat di Jerman dan kini di China.

6. The Statue of Liberty.

Mungkin kebanyakkan anda tahu bahawa patung Statue of Liberty ini merupakan hadiah daripada pihak Perancis kepada pihak Amerika Syarikat. Namun, tidak ramai yang tahu bahawa setiap komponen dan bahan binaan patung ini dibina di Perancis dan dibawa ke Amerika Syarikat melalui kapal laut. 

- Produk ke 7 pula adalah...

VVVVVVVV

7. Justin Bieber.

Weii, mamat ni berasal daripada Canada..Hehehehe =D

p/s: Peminat Justin Biebiorr jangan marah ekk =D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...