Jom Singgah Sini =)

Saturday, 21 July 2012

6 Aplikasi Android Google Play Untuk Ramadhan 2012 =D

Bagi pengguna Android, pihak Android kini telah menyediakan sejumlah aplikasi baru untuk bulan Ramadhan 2012 ini..Harap aplikasi baru dapat menemani korang sepanjang bulan puasa ini..Nak tahu apa aplikasi tersebut, meh usha kat bawah ni..1. Muslim Pro-Azan, Quran, Qiblat


Sebuah aplikasi ideal untuk Ramadan. Begitu tulisan yang tercantum pada laman Google Play. Sebagai sebuah aplikasi telefon pintar, Muslim Pro diakui amat berfungsi oleh umat Muslim yang menggunakan Android. Peranti lunak ini berisi naskah Al-Quran dilengkapi terjemahan dengan bahasa Inggeris, Prancis, Jerman, Indonesia, dan Turki. Muslim Pro juga menyediakan penunjuk arah kiblat, penentu waktu salat dengan suara azan, kalendar Hijriah, serta waktu lamanya puasa sesuai dengan lokasi pengguna aplikasi.

2. Ramadan 2012 


Aplikasi Ramadan 2012 sesuai digunakan umat Muslim di negara mana pun. Di Ramadan 2012, Google Play akan memberitahukan waktu Imsak, buka puasa, dan saatnya salat. Penetapan waktu itu berlaku di lebih dari 251 negara serta 6 juta kota. Caranya tinggal memasukkan nama kota dan negara tempat anda berada, kemudian aplikasi itu akan mengingatkan anda bila waktunya berdoa serta berbuka puasa. Perangkat ini juga menyediakan doa-doa serta hadis. 


3. iQuran 


Dengan aplikasi iQuran, kini pengguna Android dapat membawa kitab suci ke mana saja. Perangkat lunak ini bukan saja menyajikan Al-Quran berbahasa Arab, tetapi juga lengkap dengan warna-warna untuk menunjukkan tajwid serta terjemahan dengan beberapa bahasa, panduan bacaan berupa suara, serta penanda surah yang telah dibaca. 


4. Doa Harian


Aplikasi ini berisi doa sehari-hari. Doa sejak bangun tidur, berkegiatan, hingga tidur lagi seperti doa masuk-keluar tandas, doa mahu belajar, serta doa makan. Untuk tampilannya, Doa Harian berupa tulisan Arab dan Latin memudahkan pengguna untuk membacanya. 


5. Hadist Arba''in 


Perangkat lunak Hadist Arba''in berisi 40 hadis utama dari Imam Nawawi bukan cuma tulisan hadisnya saja yang ada pada aplikasi itu malah ada juga intisari dan ertinya. 


6. Kalkulator Zakat 


Untuk menghitung berapa jumlah zakat yang seharusnya anda keluarkan, Google Play melancarkan Kalkulator Zakat. Pada aplikasi ini anda dapat mengira jumlah zakat yang harus ditunaikan.


Sumber: OrangMuo

p/s: Selamat beramal di bulan puasa =D


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...