Jom Singgah Sini =)

Sunday, 17 June 2012

[Gambar]: Kehidupan Masyarakat India 100 Tahun Yang Lalu =D

Sebanyak 178 keping gambar telah ditemui di dalam sebuah kotak kasut oleh Government Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland (RCAHMS) di Edinburgh. Pakar di RCAHMS mengesahkan bahawa terdapat beberapa keping gambar yang diambil pada tahun 1912 yang menunjukkan Raja George V dan Ratu Mary mengunjungi Calcutta.


"Ia merupakan kunjungan oleh kerajaan Inggeris ke India" katanya. Beberapa keping gambar juga menunjukkan bangunan di kota Calcutta yang dihiasi lampu pada malam menyambut kunjungan kerajaan Inggeris tersebut. Manakala, baki gambar yang lain menunjukkan sebuah kapal yang sedang berlabuh di Ghat Chandpal, iaitu pelabuhan utama bagi pedagang ke kota di sepanjang Sungai Hooghly.


Meh usha gambar-gambar klasik tu kat bawah ni:


King George V dan Ratu tiba di Delhi pada tahun 1911

Bangunan di sisi selatan-timur Lal Dighi, Calcutta, menyala di malam hari untuk menyambut kunjungan kerajaan Inggris oleh Raja George V dan Ratu Mary pada tahun 1912.

Sebuah kuil di Calcutta.

Sekumpulan tukang cuci (zon laundry terbuka)

2 kanu sedang berlabuh di tebing sungai yang tidak diketahui.

Seorang tukang gunting rambut sedang memotong rambut gaya 'Hindustan' di South Strand Road, Calcutta.

Dua orang penari sedang menari di khalayak ramai di Maidan, Calcutta. Tarian ini bersempena pertarungan antara pahlawan lagenda Durga dan Raja Mahishasura, iblis yang sangat kuat.

Ahli kelab tenis.

Perarakan sempena menyambut kedatangan King George V dan Ratu Mary ke Calcutta.

Keadaan jalan di Calcutta yang penuh sesak dengan orang ramai.

Aktiviti yang dijalankan di sepanjang jalan.

Sebuah sungai yang penuh sesak dengan orang ramai yang sedang mandi di Ghat Chandpal, Calcutta iaitu sebuah lokasi utama pengunjung di sepanjang Sungai Hooghly.

p/s: Rentetan kehidupan masyarakat India yang penuh klasik =D
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...