Jom Singgah Sini =)

Tuesday, 17 September 2013

[Fakta] Ciri-Ciri Ajaran Sesat Syiah Yang Patut Kita Tahu *0*

Ketika ini, boleh dikatakan kecoh mengenai ajaran Syiah yang semakin berkembang di Malaysia..Menurut sebuah kajian yang telah dijalankan, puak Syiah mempunyai penganut yang tidak sampai pun 13% dari bilangan umat Islam sedunia, namun mereka sering memperbesar-besarkan cerita bahawa mereka mempunyai penganut yang paling ramai sama ada di Malaysia mahu pun di seluruh dunia..Nak tahu apa jenis ajaran yang sering digunapakai oleh mereka, meh usha kat bawah ni..


1. Mereka tidak membasuh kaki ketika berwudhuk tetapi hanya menyapu di bahagian atas kaki seperti memakai khuf. 

2. Ketika qiam solat, mereka menjatuhkan tangan kebawah (disisi) tanpa meletakkan tangan di atas dada. 

3. Kebanyakkan pengikut Syiah ketika solat, mereka akan membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu yang dijadikan sebagai tempat untuk sujud. 

4. Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam tetapi mereka akan memukul kedua pahanya beberapa kali. 

5. Kebanyakkan dari mereka hanya solat 3 waktu kerana disisi mereka harus menjamakkan solat zohor-asar dan maghrib-isyak walaupun tanpa bermusafir. 

6. Menghalalkan nikah mut’ah (nikah kontrak mengikut hari atau bulan). 

7. Memaki hamun dan mencela para sahabat Nabi s.a.w dan isteri-isteri Nabi. 

8. Mencela imam-imam ahli sunnah seperti imam-imam 4 mazhab dan imam-imam Hadis seperti Bukhari dan Muslim. 

9. Mengatakan bahawa al-Quran masih belum lengkap. Sepatutnya al-Quran 2 kali ganda tebalnya dari al-Quran yang ada. 

10. Mengatakan Saidina Ali lebih layak menjadi khalifah dari Saidina Abu Bakar,Saidina Umar dan Saidina Usman. Ali dilantik oleh Allah meggantikan Nabi saw sebagai imam dan AbuBakar, Umar, Usman adalah perampas hak Ali. Ini bermakna 3 khalifah trsebut tidak beriman kepada perlantikan oleh Allah dan membawa kepada kekufuran mereka. 

11. Seorang syiah tidak boleh diberi nama atau dipanggil dengan nama Abu Bakar, Umar, Usman, Muawiyah dan Aisyah. 

12. Beiktiqad Imam-imam 12 mereka adalah maksum (bebas dari dosa-doa kecil dan besar). Bahkan ada dikalangan ulama-ulama mereka mengatakan bahawa kedudukan imam-imam 12 adalah setara bahkan ada yang kata lebih tinggi dari kedudukan Para Nabi-Nabi dan Malaikat-Malaikat yang paling hampir dengan Allah. 

13. Mengaku sebagai pengikut ahli bait (ahli rumah) Nabi SAW. 

14. Rukun Islam yang pertama bagi ahli sunnah adalah mengucap 2 kalimah syahadah tapi rukun Islam pertama bagi syiah adalah walayah (imam 12). Oleh itu disisi mereka jika ada yang tidak percaya dengan salah seorang dari imam-imam 12 maka jatuh kafir. 

15. Kain kafan mayat mereka bertulis. 

16. Membaca talqin dengan menyebut imam-imam 12. 

17. Meletakkan gambar-gambar imam-imam 12 mereka di dalam rumah. Biasanya mereka letak di dalam bilik. 

18. Suami halal meliwat isteri. 

19. Harus taqiah (boleh menipu berpura-pura) untuk menarik ahli sunnah masuk Syiah. 

20. Mereka tidak ada solat tarawih. Jika ada orang Syiah yang bertarawih itu bermakna mereka sedang bertaqiah. 

21. Mereka lebih banyak menyebut nama-nama imam-imam mereka dari menyebut kalimah Allah terutama ketika mereka ditimpa musibah. 

22. Orang Syiah tidak berpuasa pada hari Asyura tetapi mereka hanya menunjukkan kesedihan di hari tersebut. Bahkan ada di kalangan mreka yang menganggap haram puasa kerana seolah-olah bersyukur ke atas kesyahidan Sayyidina Husain. 

23. Setiap kali menyambut hari peringatan seperti peringatan terbunuhnya Saidina Ali bin Abi Tolib dan peringatan terbunuhnya Husein bin Ali, pengikut syiah akan melakukan upacara-upacara yang menunjukkan kesedihan mereka terhadap musibah-musibah yang menimpa ahlul bait. Dalam merayakan ritual ini cara mereka berbeza-beza mengikut tempat. Di negara teluk mereka memukul badan mereka dengan tangan kosong.Tetapi di Pakistan dan Lebanon mereka mencederakan badan mereka sendiri dengan pedang dan belati untuk menumpahkan dan melukai anggota badan. Ditempat lain ada yang memukul badan dengan rantai.

(Disemak oleh: Ustaz Ahmad Nasim, Abu Naaielah)

p/s: Berjaga-jaga lah, kerana ajaran mereka tidak melambangkan ajaran Islam yang sebenar.

* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...