Jom Singgah Sini =)

Wednesday, 12 December 2012

[Gambar] Lelaki China Bina Bahtera Hadapi Kiamat *0*

Banyak peristiwa yang menarik yang dilaporkan akan berlaku pada akhir tahun 2012 dan yang paling popular ialah ramalan berlakunya kiamat mengikut kalendar kaum Mayan yang dijadualkan 'berlaku' pada 21/12/2012..Malah, ada lelaki di China yang menambil kesempatan untuk mempersiapkan diri dengan membina bahtera..Nak tahu dengan lebih lanjut, meh usha kat bawah ni..


BEIJING: Berdasarkan kalendar Mayan, kiamat akan berlaku 10 hari lagi. 

Berikutan itu, sesetengah pihak yang percaya kepada ramalan itu cuba mencari jalan untuk menghadapi bencana berkenaan. Seorang petani di China percaya, dia mampu menghadapi sebarang malapetaka selepas membina tujuh ‘bola gergasi’ yang mampu menyelamatkannya dalam keadaan darurat. Liu Qiyuan menyiapkan alat itu yang digelar ‘Bahtera Noh’ menggunakan gentian kaca selepas mendapat ilham daripada filem Hollywood, 2012. 

Kata Liu, dia membina Bahtera Noh itu di halaman rumahnya di Qiantun, Hebei menggunakan rangka besi. 

“Alat ini boleh dijadikan tempat berlindung ketika berlaku bencana alam seperti tsunami atau taufan,” katanya. 

Liu mencipta Kapal Noh itu supaya boleh terapung di atas air serta dilengkapi pendayung. Turut dipasang, pelbagai bentuk tangki oksigen, tali keledar serta ruang yang mencukupi untuk 14 orang. 

Kata Liu, Kapal Noh itu dibina dengan teliti supaya kedudukannya stabil ketika terapung di atas air. “Saya harap ciptaan ini dipelajari pihak yang berkenaan, termasuk jabatan kerajaan serta pertubuhan antarabangsa supaya boleh digunakan ketika sesuatu tempat dilanda tsunami atau gempa bumi,” katanya. Walaupun boleh terapung, ciptaan Liu itu agak berat dan empat lelaki dewasa diperlukan untuk menggerakkannya. 

Awal tahun ini, seorang ahli perniagaan China, Yang Zongfu mendedahkan alat keselamatannya bagi menghadapi bencana alam bernilai hampir RM740,000. 

Menurut Yang, alat bulat berwarna oren itu mempunyai ‘simpanan dan penyambung hidup’ mencukupi untuk satu keluarga tiga orang selama 10 bulan.-Sumber-


Sumber: Ijoks2009.blogspot.com

p/s: Kiamat merupakan rahsih Allah, siapa lah kita untuk membuat ramalan..

* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...