Jom Singgah Sini =)

Monday, 20 February 2012

[Pelik]: Ada Sindrom Lidah Berbulu..

Hmmm..Aku rasa ini la kot kali pertama aku dengar pasal sindrom lidah berbulu ni..Setakat yang aku tahu, bulu tak pernah tumbuh kat lidah melainkan di seluruh tubuh badan kita itu pun kecuali kat mata, mulut, tapak tangan dan kaki, serta kuku..So, kalau korang nak tahu apa tu sindrom lidah berbulu, meh usha kat bawah ni..


Sindrom lidah berbulu (Hairy Tongue Syndrome) atau lingua villosa nigra adalah suatu keadaan dimana ada pertumbuhan papila filiform (bagian menonjol pada selaput yang berlendir di bahagian atas lidah) berlebih pada permukaan dorsal lidah.


Lidah berbulu adalah salah satu istilah yang tidak tepat dalam dunia kedoktoran gigi. Lidah berbulu tidak benar-benar menyifatkan adanya bulu atau rambut pada lidah.


Permukaan lidah yang sihat adalah nampak lembut. Papila yang tumbuh biasanya hilang dalam jangka waktu yang teratur. Namun, kadang-kadang papila ini cenderung tumbuh tapi tidak mau menghilang, dan muncul membentuk alur pada permukaan lidah. Alur ini sering menimbulkan tanda akibat terdapat bakteria atau kegiatan lain yang membuat warna lidah menjadi hitam.


Namun, lidah berbulu juga dapat muncul dalam beberapa warna iaitu coklat, putih, hijau, merah muda, atau salah satu dari berbagai corak bergantung pada etiologi spesifik dan faktor sekunder, misalnya penggunaan ubat kumur berwarna, gula-gula getah, atau gula-gula mint.
Sumber: MelayuKini.net

p/s: Mesti ada yang tengah tengok lidah sendiri kan..Hehehehe =D


* Nak income lebih? Sertai Yoli sekarang! *

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...